Het traject uitgelegd
Hulphonden voor Autisme_hulphond

Het traject uitgelegd.


De start, de intake.

We starten, na een telefonische contact, met een intake bij u thuis. In deze intake maken we kennis, willen goed van u weten wat uw stoornis(sen) of die van uw kind betekenen voor u, hem of haar in het dagelijks leven.

Waar worden belemmeringen ervaren, wat zijn de problemen?

We bekijken dan ook of wij vanuit Hulphonden voor Autisme  een hulphond in uw vraag/situatie van meerwaarde vinden.  Zal de hulphond de zelfstandigheid, zelfredzaamheid vergroten?

Tevens wordt bekeken of het welzijn van de hond gegarandeerd is in uw situatie en/of in uw gezin: kan er goed voor de hond worden gezorgd, is de hond veilig bij u, is er voldoende oog voor zijn behoeften en zijn de verwachtingen naar de hond niet te groot?

 

Een eigen hond of een ‘nieuwe’ hond?

Als er al een hond aanwezig is tijdens het intakemoment,

wordt deze middels van observatie op diverse

punten beoordeeld.

Naast de geschiktheid van de hond, zullen we ook goed bekijken of we de betreffende hond een plezier gaan doen met een werkend leven.

Is er nog geen (geschikte) hond, dan bekijken we welke hond het beste past in de vraag en zullen we een hond (een pup) zoeken binnen ons netwerk.

Door middel van een puptest wordt de juiste match gemaakt.

 

Start van het traject:

Als er, naar aanleiding van de intake, tot een positieve indicatie wordt overgegaan en er een geschikte hond is gevonden, kan de teamtraining in praktische zin starten.

Dit betekent: een opleiding van 2 jaar waarbij eenmaal in de twee weken een trainer aan huis komt begeleiden in het opvoeden, (basis-) opleiden van de hond, en daarna het leren van specifieke vaardigheden die voor het betreffende team (cliënt en hond) van belang zijn.

Na twee jaar doet het team samen examen en daarna volgt een nazorgtraject, waarin een jaarlijks vervolgexamen wordt afgelegd en we beschikbaar zijn en blijven voor vragen en ondersteuning (op meer afstand).


Einde traject:

We beëindigen een teamtrainingstraject met het bereiken van de pensioenleeftijd van de hond. Deze ligt op 8 jaar.  Er wordt per team zorgvuldig bekeken wanneer de hond toe is aan zijn pensioen. 


Vragen of aanmelden?  Maak een belafspraak!