Nieuws 25 maart 2025
Assistentiehonden voortaan direct herkenbaar door uniform dekje
Nederland zet een grote stap in de herkenbaarheid van
assistentiehonden*.
Twaalf gecertificeerde assistentiehondenscholen, aangesloten bij
branchevereniging NAHB, introduceren één uniform hondendekje
voor al hun assistentiehonden. Dit nieuwe dekje maakt
het onderscheid met gewone huishonden direct zichtbaar,
voorkomt verwarring en draagt bij aan een inclusievere samenleving.
Bijna helft van de assistentiehonden nog steeds geweigerd
Ondanks dat ze onmisbaar zijn voor hun eigenaren, worden
assistentiehonden nog vaak geweigerd in openbare gelegenheden.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 44% van de cliënten met een assistentiehond geweigerd wordt in openbare gelegenheden. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eerder onderzoek uit 2020 waaruit bleek dat 20% van de mensen met een assistentiehond te maken kreeg met een weigering.
Het uniforme dekje is een belangrijke stap in het vergroten van de herkenbaarheid en acceptatie van assistentiehonden in de samenleving. De Nederlandse Assistentiehonden Branchevereniging NAHB hoopt dat deze maatregel zal bijdragen aan een betere naleving van de wet en meer bewustwording rondom de rechten van mensen met een assistentiehond.
Ondernemers en werknemers onwetend over wetgeving, assistentiehonden onterecht geweigerd
Ondernemers en werknemers in Nederland blijken vaak niet op de hoogte van de wetgeving rondom assistentiehonden. Personeel in winkels, zorginstellingen en horecagelegenheden weigert assistentiehonden regelmatig, simpelweg omdat ze de rechten van mensen met een assistentiehond niet kennen. De meest gehoorde reden? Onwetendheid. Gevolgd door “hygiëne” en “onherkenbaarheid als hulphond”.
Opvallend is dat 73% van het Nederlandse publiek wél weet dat assistentiehonden overal toegang moeten krijgen en deze herkent aan hun tuig of dekje. Toch lijkt deze kennis te verdwijnen zodra mensen aan het werk zijn in een restaurant, supermarkt of zorginstelling.
“Met het uniforme dekje zijn assistentiehonden in één oogopslag herkenbaar, wat moet bijdragen aan een verbeterde toegankelijkheid en een inclusieve samenleving. Want laten we niet vergeten: wettelijk gezien is een assistentiehond altijd welkom,” aldus Erika Bulters namens de NAHB.
Lancering en voorlichtingscampagne
Hoewel het ontwerp klaar is, bevindt het dekje zich nog in de testfase. De verwachting is dat het opvallende blauw/gele dekje na de zomer verspreid wordt onder de eerste cliënten met een assistentiehond. Het dekje is wettelijk beschermd en voorzien van logo’s van de accrediterende instantie en de school waar de hond is opgeleid. De tuigen voor blindengeleidehonden worden op een later moment voorzien van dezelfde uitstraling. Een doorlopende voorlichtingscampagne moet het publiek bekend maken met het nieuwe dekje en de wetgeving met als doel de toegankelijkheid voor mensen met een assistentiehond verbeteren.
Website: https://www.nahb.nl
*Assistentiehond is de overkoepelende term voor alle verschillende soorten hulphonden die mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag helpen zoals de blindengeleidehond, de ADL-assistentiehond, de PTSS-assistentiehond, de signaal-assistentiehond, etc.
Nieuws januari 2025
Interview Rijnmond.nl door Sjoerd Bootsma.
Voor mensen met een psychische beperking ligt
doorgaans geen pot met geld klaar om de kosten
van een hulphond te vergoeden.
De strijdvaardige Jennifer de Jongh (54) maakt zich hard voor deze groep.
Nieuws december 2024
Interview in TINFO , de nieuwsbrief van de Tinley Academie.
Romy Groeneveld interviewde Jennifer de Jongh over het welzijn van hulphonden.
𝐋𝐞𝐯𝐞𝐫𝐭 𝐝𝐞 𝐡𝐮𝐥𝐩𝐡𝐨𝐧𝐝 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐢𝐧 𝐚𝐚𝐧 𝐰𝐞𝐥𝐳𝐢𝐣𝐧, 𝐨𝐦 𝐡𝐞𝐭 𝐰𝐞𝐥𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐛𝐚𝐚𝐬𝐣𝐞 𝐭𝐞 𝐛𝐞𝐯𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧?
Lees het hele artikel in het gratis magazine TINFO via de onderstaande link:
https://www.flipsnack.com/tinleyacademie/tinfo-hond-december-2024-1/full-view.html
Nieuws december 2024
Hulphonden voor Autisme in een podcast van Spiegelportretten.
Spiegelportretten is een podcast van de
Internationale Beroepsvereniging van AutismespeciaIisten (IBVA).
In deze elfde aflevering getiteld "Hulpdieren" van Spiegelportretten hoor je
een gesprek met Marcia Verhulst en Jennifer de Jongh.
Marcia Verhulst is klinisch psycholoog en gedragstherapeut en werkt met jongeren met autisme in haar praktijk in Geraardsbergen in België. Naast dat ze zich professioneel specialiseert in autisme, heeft ze zelf ook autisme en een hulphond die haar niet alleen helpt in haar eigen dagelijks leven, maar ook in haar praktijk als gedragstherapeut.
Jennifer de Jongh is directrice en oprichtster van Hulphonden voor Autisme. Een organisatie die zich specialiseert in het opleiden van hulphonden voor mensen met autisme en aanverwante uitdagingen.
In deze aflevering gaan we uitgebreid in op hulpdieren - en specifiek hulphonden - voor mensen met autisme. We bespreken alles van de unieke emotionele band tussen mens en dier tot de super praktische afwegingen die komen kijken bij het nemen van een hulphond.
Hoe weet je of een hulphond voor jou of iemand die je kent een goed idee zou kunnen zijn? Welke dingen moet je overwegen bij het beantwoorden van die vraag? Hoe ziet het krijgen en trainen van een hulphond er praktisch uit? En nog veel meer.
Marcia en Jennifer nemen je mee in hun wereld.
https://open.spotify.com/episode/3j3TfW3hKiLNRfjpZzTAM3?si=81ed4f8a6d294ae2
Nieuws oktober 2024
Gezamenlijk statement over een oordeel inzake de weigering van een blindengeleidehond in een hotel
31 oktober 2024
Op 22 oktober 2024 oordeelde de Rechtbank in Alkmaar dat een hotel zich schuldig had gemaakt aan indirecte discriminatie toen zij een echtpaar met een blindengeleidehond weigerde. De hoteleigenaars werden echter vrijgesproken van verdere aansprakelijkheid. Deze uitspraak zorgt voor een golf van verontwaardiging en ongeloof bij mensen die gebruik maken van een assistentiehond. Het weigeren van een assistentiehond staat gelijk aan discriminatie van iemand met een beperking en dat is verboden. Gelukkig laat de officier van justitie weten dat in genoemde zaak inmiddels hoger beroep is ingesteld.
De schadelijke gevolgen van discriminatie op basis van een handicap zijn diepgaand en kunnen grote invloed hebben op individuen en de samenleving als geheel. Door de uitsluiting worden mensen belemmerd in het volwaardig meedoen met de samenleving. Volgens het VN-verdrag handicap en de WGBH/cz die in 2016 van kracht zijn geworden moeten assistentiehonden te allen tijde worden toegelaten.We vinden dat mensen die vanwege een beperking gebruik maken van een assistentiehond overal ruim welkom moeten zijn en mogen rekenen op inclusieve toegankelijkheid. Om die reden maken we ons ernstige zorgen welke precedentwerking uitgaat van het oordeel over het weigeren van een assistentiehond in een hotel.
Doorgaans treden gebruikers van assistentiehonden bij een weigering in gesprek en lichten toe dat het bij een weigering gaat om discriminatie. Samen kan vervolgens gekeken worden naar een passende oplossing.
Het OM laat weten dat men bij iedere weigering zonder redelijke grond aangifte kan doen bij de politie of via het landelijk meldpunt discriminatie:https://discriminatie.nl/discriminatiegronden/handicap-chronische-ziekte/. Dit zal vervolgens opgepakt worden door het Openbaar Ministerie.
We distantiëren ons nadrukkelijk van bedreigingen of andere vormen van agressie jegens de verantwoordelijke voor de toegang.
Dit statement wordt ondersteund door:
Stichting Gebruikers Assistentiehonden (SGA)
De Oogvereniging
Ieder(in)
Branchevereniging voor internationaal geaccrediteerde assistentiehondenscholen (NAHB):
1.Hulphonden voor Autisme
2.Bultersmekke Assistancedogs
3.Hulphond Nederland
4.Gaus Assistentiehonden
5.Geleidehondenschool Herman Jansen
6.Ans L'abee
7.KNGF Geleidehonden
8.Hulphondenschool Novi-Click
9.Stichting Assistentiehond Nederland
10.Stichting Kibo Medical Detection Dogs
11.Stichting SAAC
12.DCN geleidehond
Nieuwsbrief.
Wil je meer weten over ons werk? Ervaringen van cliënten en teamleden, feitjes en nieuws lezen ?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Elk kwartaal verschijnt deze.
Uiteraard worden de gegevens die wij ontvangen via dit formulier verwerkt conform de AVG richtlijnen.
Hulphonden voor Autisme is aangesloten bij:
de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)
en de Koepel Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP).
AGB-code praktijk: 90053535
AGB-code zorgverlener: 90044846
Contactgegevens:
Kantooradres:
Marshallweg 39
3068 JN Rotterdam
Telefoonnr.: 010-313 86 28
KvKnr.: 51609444